torstai 16. tammikuuta 2014

Katala katalaani

Nyt on takana kolme päivää arkielämää kun kahden ja puolen viikon mittainen katalaanin intensiivi-kielikurssi alkoi tiistaina. Kurssi on EU:n rahoittama ja järjestetään Valencian yliopistolla ja lisäksi siitä pitäisi pamahtaa meille neljä opintopistettä. Sen verran opettajien spanglishista selvisi, että Valencian yliopiston virallinen kieli on katalaani ja ilmeisesti sen olemassaoloa halutaan vaalia EU:n puolesta vielä ainakin tämän vuoden ajan.

Aloituspäivänä ei aikaa tuhlailtu opiskeluun, vaan lähinnä jaettiin materiaaleja ja jutusteltiin kahvien (ja meidän kahvittomien osalta tietenkin limujen) äärellä. Oli kivaa tutustua uusiin vaihtareihin ympäri eurooppaa ja jakaa ensimmäisten vaihtopäivien kokemuksia ja tarinoita. Illalla osa porukasta meidät mukaan lukien suuntasi vielä omatoimiseti vanhaan kaupunkiin tutustumaan toisiinsa euron pinchojen ja oluiden äärelle.

Toinen kurssipäivä ja kunnollinen opiskelu alkoikin meidän osalta sitten antoisasti, kun edellisenä iltana saatettiin ehkä eksyä vähän salsatunnille kämppisten kanssa… Muutaman tunnin yöunet ja ensimmäinen aikainen herätys terästettynä pikku darralla toimivat varmasti parhaana mahdollisena pohjana uuden kielen opiskeluun. Salsatunti toi kuitekin tavoitteita elämään kun huomattiin, että taidot ei riittäneet edes piiriin mukaan pääsemiseen! Taisi poikiakin vähän harmittaa kun huomasivat ettei suomitytöillä ookkaan salsarytmit veressä ihan samalla tavalla kuin latinoilla, mutta tehtiin yhdessä lupaus, että puolen vuoden päästä tanssitaan yhtä hyvin kuin ne ammattilaiset siellä diskovalojen loisteessa. Luvassa on siis ankarat bailutreenit joka kerta, kun kotonakin kajahtaa latinomusa.

Ilman eilisellä aamutunneilla vaivannutta narkolepsiatunnetta katalaanin opiskelu vaikuttaa hauskalta ja mielenkiintoiselta ajanvietteeltä ainakin tämmöisen kielifriikin näkövinkkelistä. Opettajat ei kuitenkaan juuri puhu englantia ja jonkin verran tunneilla kuulee espanjaa, mutta suurin osa opetuksesta tapahtuu sillä ittellään eli katalaaniksi. Hidastetusta puheesta kyllä saa jotain tolkkua, mutta ilman mitään espanjan kielen taitoja olisi mennyt varmaan 90% opetuksesta toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Pienoisena yllätyksenä tuli myös katalaanin erilaisuus espanjaan verrattuna! Varoittelut siitä, että kyseessä todellakin on ihan eri kieli osoittautuivat siis oikeiksi. Päivän paras uutinen kuitenkin oli, ettei kurssista järjestetä minkäänlaista koetta! Luvassa on siis helpot opintopisteet ja toivottavasti edes vähän karttunut kielitaito.

Ollaan kyllä hyvin omaksuttu espanjalaisten mañana-asenne, kun tarkoituksena on ollut hommata Valenbisi-kortit jo about viikon ajan, mutta saatiin tehtyä homma vihdoin tänään. Valenbisi on siis paikallinen kaupunkipyörä, jonka saa haettua niille varatuista telineistä ja palautettua toiseen. Koko vuoden käyttö maksaa alle 30e, jolloin pyörää saa ajaa ilmaiseksi kerrallaan puolen tunnin ajan. Rekisteröinnin jälkeen päätin ottaa heti ensikosketuksen kaupunkipyöräilyyn ja jännää oli! Hämmennystä ei tuottanut ainoastaan koodien näppäily, kapeat kujat sekä pyörän palaututtamisen ja vapaiden asemien epävarmuus, vaan myös se, pitäisikö pyörää ajaa autotiellä vai kävelevien ihmisten seassa… Ens kerraksi pitää ehkä selvittää asia sillä ihmiset tuntuivat mulkoilevan jalkakäytävällä hoipertelevaa polkijaa!

Petons,

Saana

2 kommenttia:

  1. Siis tää on ihan parasta, että oot vaihdossa ESPANJASSA samaan aikaan, tunnistan noista asioista niiin monen!! IQSn eli meidän yliopiston virallinen kieli on onneksi espanja. Ja mä oon kans miettiny sitä pyörän vuokraamista, mutku nää ihmiset on täällä han hulluja liikentees. Tääl on ainaki pyörillä tapana ajaa autotiellä. Btw ootteko törmänny niihin koottavin matkapyöriin, joilla ainakin aika moni ajaa meteoasemalle, kokoaa sen ja sit kantaa sitä niinku käsilaukkua ja taas seuraavalla metroasemalla kokoaa sen ja jatkaa matkaa?! Aika cool :-) Terkkui Barcasta!

    VastaaPoista
  2. Hehe niin onki !! Ei oo törmätty niihin mut siskoseni kerto et sillä oli sellanen sillon ku se oli täällä vaihdos :D melkosta. Joo ton pyöräilyn kans on nyt tultu juurikin siihen tulokseen että autotiellä ajetaan ja vaarallista puuhaa on. Terkkui sinne Barcaan kans, tullaan täs joku viikonloppu varmaan käymään!

    VastaaPoista